Siirry suoraan sisältöön

Teollinen muotoilija
Jari Ikonen

Kauneus on käytettävyyttä

Teollisena muotoilijana olen ongelmanratkaisija, pääsen asian ytimeen hyvin nopeasti ja ratkaisuvaihtoehtoja syntyy jo toimeksiantoon perehtyessä. Pidän suurten linjojen luomisesta nopeasti, mutta omin alueeni on detaljien viilaaminen. Prosessi vie usein mukanaan ja silloin kellon katsominen unohtuu.

Ajattelumaailmani on aina ollut jollakin tavalla tekninen, piirustustekniikasta valmistustekniikkaan. Olen luontaisesti utelias ja usein uppoudun tutkimaan jotain asiaa, taiteesta tekniikkaan ja materiaaleista avaruustutkimukseen, ihan vain mielenkiinnon vuoksi. Yhdistääkseni luovuuteni tekniseen osaamiseen aloitin teollisen muotoilun opinnot Joensuussa ja sieltä siirryin Savonia muotoiluun, josta valmistuin 2014. Monipuolisen aiemman osaamiseni ja koulutusteni kautta eri ammattialueilta rakennussuunnittelusta metallialaan, olen saanut monta näkökulmaa teolliseen muotoiluun.

Olen saanut työskennellä monenlaisissa projekteissa veneteollisuudesta virtuaaliympäristöihin. Savonia muotoilussa tein opinnäytetyöni, Muotoilija uudentyyppistä moottorivenettä suunnittelemassa, yhteistyössä Celeriboats Oy:n kanssa. Yritys halusi antaa suunnittelun henkilölle, jolla ei ollut aikaisempaa kokemusta veneistä, mutta kuitenkin riittävä tekninen osaaminen. Tarkoituksena oli löytää uutta näkemystä suunnitteluun kokonaan alan ulkopuolelta. Ensimmäinen muotoilemani ja osin suunnittelemani vene esiteltiin Helsingin venemessuilla 2015 ja se sai myös alan kansainvälistä huomiota julkaistujen lehtiartikkeleiden muodossa.

Minulle merkityksellinen työ oli Jarde Dummy, virtuaalinen hahmo, josta sain GrabCAD Golden Gear Award tunnustuspalkinnon 2015. Hahmo on edelleen kansainvälisessä käytössä ja hyödynnän sitä myös omassa työssäni hahmottaessani tilaa ja käytettävyyttä.

Olen jäsen Design Union -muotoilijaverkostossa. Verkostoon on tällä hetkellä kutsuttu yli 70 jäsentä ja se palvelee yrityksiä tuotekehityshaasteissa.

3D- mallinnus on minulle luonteva työtapa, uutta suunniteltaessa ensimäinen työvaihe on kuitenkin kynä ja paperi. Minulle 3D-malli tarkoittaa laajasti ajateltuna visuaalista esitystä todellisuudesta, detaljitasolla se on mittatarkka dokumentti tuotteesta.

3D-mallinnus

Rhinoceros
Solidworks
Autodesk Inventor
Fusion 360
Vertex G4

Visualisointi

Piirtäen
Photoshop
Corel Draw

Vahvuusalueet

Tuotemuotoilu
Projektin hallinta
Teollisuuden valmistusmenetelmien tuntemus

Koulutus

Savonia muotoilu
Työvälinesuunnittelija
CNC-koneistaja
Kone- ja metallialan perustutkinto
Rakennuspiirtäjä

Tunnustukset ja palkinnot

GrabCAD Golden Gear Award tunnustuspalkinto 2015

Muuta

Design Unionin muotoilijaverkoston jäsen 2020–

jari_ikonen2
Aitomuotoilu_tuotehero_Jarde-dummy
Aito_karusellikuvat_Caboat_8
Aito_karusellikuvat_Caboat_3
Aito_karusellikuvat_puutarhakaluste4
Aito_karusellikuvat_paviljonki_1
Aito_karusellikuvat_lepotuoli1
Aito_karusellikuvat_pikkuvene_3
Aito_karusellikuvat_Celeri_9
previous arrow
next arrow
jari_ikonen2
Aitomuotoilu_tuotehero_Jarde-dummy
Aito_karusellikuvat_Caboat_8
Aito_karusellikuvat_Caboat_3
Aito_karusellikuvat_puutarhakaluste4
Aito_karusellikuvat_paviljonki_1
Aito_karusellikuvat_lepotuoli1
Aito_karusellikuvat_pikkuvene_3
Aito_karusellikuvat_Celeri_9
previous arrow
next arrow